Ани Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Учителя дава песента "Ставай, дъще!" ("В летен ден") Песента е дадена през 1934 г. като българска народна песен, възстановена в своята първична чистота. Много от българските народни песни имат окултен произход. В архивът на Пеню Ганев (Изгревът - т.16) е записано: "Текстът на 1 и 3 куплет е от Учителя, а на 2 куплет - от Весела Несторова." Архив на Пеню Ганев: В летен ден (Ставай, дъще!) Текст на песента: Ставай дъще В летен ден, в ранни зори майка ми тихо се приближи. Сладък глас блага дума ми каза:“Ставай дъще, на нива трябва да се ходи! Ставай, че баща ти вънка мен и тебе със колата чака. Слънцето щом изгрей, ти на нивата трябва да си. С сърп в ръка, с песен ти деня срещни. Ставай, дъще, Слънце дома да не те завари. Ставай, че моми и момци – вси към нивата са веч тръгнали. Нива е, дъще, животът, де доброто семе се сей. Кат израсне, живот внася то във нас. Ставай, дъще, Любовта днес мен и тебе чака. Ставай, тя ни носи своята нова, жива премяна. Ставай, че животът вънка мен и тебе с благост вече чака.“ Песента в изпълнение на Симеон Симеонов Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ани Posted December 21, 2014 Author Report Share Posted December 21, 2014 Архив на Пеню ГаневТекстът на 1 и 3 куплет е от Учителя, а на 2 куплет - от Весела Несторова.2. Песента „В летен ден" от Учителя („Ставай, дъще!") -към № 3. Летен ден - Жътва е..., стр. 120 +122 в оригинала (109 +110 тук). Изгревът - Том 16В летен ден (Ставай, дъще!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts