Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1942_11_18 Циркулярно писмо във връзка с проведената на 1 септември педагогическа среща на Изгрева


Ани

Recommended Posts

Циркулярно писмо във връзка с проведената на

1 септември педагогическа среща на Изгрева

 

Писмото е от Милка Периклиева, Георги Тахчиев и Боян Боев. В него се споменава за изнесената лекция от Учителя пред педагозите от Братството на срещата им - 1 септември, както и предложения за реферати.
 
Циркулярно писмо от 18.XI.1942 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4. Циркулярно писмо от 18.XI.1942 год.


Изгрев, 18.XI.1942 год.


Любезна сестро Е Григорова,


На 1 септемврий т. г., пред група братя и сестри-учители, Учителят държа една педагогическа беседа, резюме от която се напечата в сп. „Житно зърно", бр. 8 от т. г. Тая среща се състоя с цел да се сближим и опознаем, учителите от братството, и да обменим мисли върху новите пътища на възпитанието във връз­ка със светлината, която се съдържа в беседите и лекциите на Учителя. След беседата на Учителя, при тая среща някои учители изнесоха свои интересни педагогически опитности, за да бъдат те използувани и от други.


Учителят даде следните три теми, за да се развият по желание от трима души и приготвените реферати да се прочетат на срещата към края на август или началото на септемврий идната година. Тия теми са:

1. ВЛИЯНИЕТО НА ЛЮБОВТА ВЪВ ФИЗИЧЕСКИЯ СВЯТ - В ОБЛАСТТА НА ВОЛЯТА.

2. ВЛИЯНИЕТО НА ЛЮБОВТА В ДУХОВНИЯ СВЯТ - В ОБЛАСТТА НА ЧУВСТВАТА.

3. ВЛИЯНИЕТО НА ЛЮБОВТА В УМСТВЕНИЯ СВЯТ - В ОБЛАСТТА НА УМА.

Освен тримата референти, които ще развият тия теми, умоляват се всички други братя и сестри-учители да работят върху тия теми, та на идната среща да дойдем до едно по-пълно разрешение на задачата, която Учителят ни дава. Тая обща работа ще послужи и като жива връзка между душите на всички, които са призовани да работят за новото в света.


При срещата се изказа желание за кореспондиране по педагогически въпроси между братя и сестри-учители, за да се ползуват взаимно от своите опитности.


Всички сме изпълнени с живата надежда, че станалата педагогическа среща е началото на подобни срещи всяка година по същото време и така да израсне едно мощно педагогическо движение, проникнато от новите идеи, и това движение да има своя научна задача, в бъдеще да има свое списание и педагогически трудове. Първият труд в тази област излиза наскоро със заглавие: „Значението на образованието и възпитанието в живота според Учителя".


При срещата се изказаха пожелания да се дават педагогически статии в сп. „Житно дърво", във в. „Братство" и в други периодически издания в страната. Също така се изказа пожелание да се участвува живо във всички педагогически конференции, които се уреждат от българското учителство.


Нека всеки брат и сестра да запознае със съдържанието на настоящото писмо ония братя и сестри-учители, които желаят да работят в това направление. Молим, изпратете адресите на такива братя и сестри-учители от вашата околия, за да ги имаме пред вид при изпращане съобщения и пр.


При срещата се реши всеки учител да вземе един том беседи и да извади из него педагогическите мисли - да ги изкара в буквален препис, без комента­рии. И тия извадки да бъдат предадени до август идната година.


По технически причини сме заставени ние да определим беседите и лек­циите от Учителя, от които ще се извличат педагогическите мисли. На вас се препоръчва за горната цел „Разумният живот".


Нека при следната среща през август идната година всички братя и сес­три-учители да дойдат с жажда за работа за новата култура в света и за новото училище, в което да бъдат приложени идеите на Учителя.


С братски поздрав: [подписи:] М. Периклиева, Г. Тахчиев, Б. Боев

 

Изгревът - Том 17

4. Циркулярно писмо от 18.XI.1942 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...