Ани Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Разговор на Учителя с Лулчев. 27 декември 1938 Този разговор е описан в спомените на Любомир Лулчев (1886-1945 г.) Спомен на Любомир Лулчев: Среща с Учителя, 27.XII.1938 г., 10-11 ч преди обед Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ани Posted December 11, 2014 Author Report Share Posted December 11, 2014 Спомен на Любомир Лулчев (16) Среща с Учителя, 27.XII.1938 г., 10-11 ч преди обед Разправих му в общи черти случилото се снощи между мен и царя. Казах му, че политиката ми е отвратителна, че не бягам от работа, но тая работа ми е гнусна и пр. Той беше сериозен, слушаше, а после ми каза:«Ако ти беше цар, а той - слуга, как щеше да постъпиш? Или ако той е слуга, а ти - цар, как щеше да постъпиш? Божественото е слугата добре да свърши работата, а господарят добре да плати. Ти сега си като една красива мома - навън знае да носи китките, знае да приказва с момците, а вкъщи не знае да готви, да пере...Царят е на трудно положение - има от десетина души да избира, а пък не е решил кого да избере.За да се поправи един народ, потребни са най-малко пет години да са школували тия, които ще станат министри, да са били ученици, и тогава да станат министри.39-ата година (1939) е по-добра («по-хубава», каза Учителят). Изпълнителна (?) година ще е. Война няма да има. Но ти още не им казвай.85Сега Германия седи като тил, а Италия иска да вземе. А Италия е изложена - тя е един ботуш и може да я прегазят, тя не е защитена.86 Сега се образува един фронт - Америка е обединена срещу Германия. Ще си премерят силите. Подкупите играят сега роля на идеите. Едно време Австрия подкупи България да вземе участие във войната, но после Австрия изчезна.87Брат ти много бърза и всичките неща ги преувеличава. Трябва да се намаляват. Всичкото лаене на кучетата не е все по вълци...Ти трябва да знаеш, че човек, който отива да работи, не трябва да има охлузена кожа.Сега всички са много умни и мислят да си оправят работите.»Минахме на научни теми.«Водата, като пада по един наклон, добива сила. Отгде я взима? На равното я няма тая сила. Наклонът е от други свят. Разумно същество чрез наклона дава сила - друго направление.Плоскостта е възможност, а силата е от мен, който наклонявам. Ако по наклона пуснеш предмет, търкаля се, но ако го свържа, и той не мърда. Изключение ще бъде... Ние констатираме факта, че пада от тяжестта, а при другия случай къде е тяжестта? Малка причина, турена при едни разумни съчетания, може да предизвика големи последици.Ако човек си остави тялото, ще бъде без тяжест. Енергията няма тяжес-тта [на] материята. Ако туриш на едни везни 1 кг, а го вържеш отдолу, колко ще тегне? Колкото си искаш. Ако един човек тегне 100 кг, а вдига 200, откъде иде силата? Геометрията сега както я чертаят и учат, са само сенки, а сенките не се чертаят, а отразяват. Това са частични разбирания, [но и] те са необходими... Има един, който трябва да се увлича, а другите да постоянству ват (?)...Царят подозира. Страх го е. Ще проучава до подир Нова година. То е губене на време. Трябва да приложи. Трябва да разбере, че не му се заповядва, а той трябва да го направи като най-достоен, за това да му се каже: «Ти си най-достойният човек, способният, който може, трябва да направи тия работи.»Днес ми казаха, че Стойчо Мошанов се оплакал, че аз съм го изкарал пълномощник на големите капитали. Учителят:- Кажи му, че го смятам, че може да работи и само ако иска да върви по правия път, аз ще бъда зад него! Изгревът - Том 20 Среща с Учителя, 27.XII.1938 г., 10-11 ч преди обед Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts