Jump to content

1937_12_24 Разговор с Учителя, записан от Ана Шишкова, 24 декември


Ани
 Share

Recommended Posts

Разговор с Учителя на 24 декември 1937 г.,

записан от Ана Шишкова

 

Ана Шишкова (II.1886 -25.VIII.1958 г.) е живяла на Изгрева. Била е скромна, но твърда в следването си на Учителя. Д-р Вергилий Кръстев записва за нея в "Изгревът - Том 17":

 

Винаги си е носела някаква малка, тънка, измачкана тетрадка, понеже след записване на някоя мисъл и разговор с Учителя си я пъхвала в джоба на жилетката. Вървяла е след Учителя, била е до Него и е слушала и записвала думите Му. По-късно тя ги преписва в три тетрадки, обикновени, по 40 листа, и ги предава за съхранение на Борис Николов, като му казала: „Брат, предавам ти онова малко, което съм записала от Извора на Словото. Малко е, брат, по­неже съм много малка пред този Извор. Съхрани го, брат, и предай го на друг, за да го отпечати, та да се споменува името ми на Небето, че този път съм отстояла в Пътя. Два пъти съм се отклонявала и сега трети път се отклоних, но овреме се върнах на Изгрева и при Учителя. Тези три тетрадки са доказателство, че съм се върнала и съм отстояла и съм била вярна до края на Учителя."

 

1. Спомен на Ана Шишкова: Човешката форма

Link to comment
Share on other sites

Спомен на Ана Шишкова

 

25. Човешката форма


24.ХII.1937год. На обеда в малкия салон.


Да се научим да обичаме Бога. Когато ни се подчиняват мъчнотиите, ние обичаме Бога. Всеки един си има една задача за разрешение. Трябва да се разрешат задачите, а ние мислим за големи работи, считаме Любовта за губи- време. Любящият не ти взема, ами ти дава. Само Бог може да обича. Иди при Него! Той ни учи да сме проводници на Божията Любов. Любовта е неделима, тя не се дели. Дошло едно дете, дам му, то не си иде - користолюбие. Като вземеш, замини, други да вземе. Много любов искате, но нервната ви система не може да издържа. Човек трябва по малко, по малко да приема, да се приспо­собява нервната система. У животните има привързаност, но не могат да из­държат на любовта. Човек има разбирание, но при ангелите е като овца. Щом човек се усеща недоволен, закъснял е. Като правиш добро, помагаш на живо­та. Ако не гледа, не вижда, не чувствува, как ще разбере живота? „Не прави добро" е законът на смъртта. Постиженията на рибата са да стане птица, на птицата - да стане млекопитающе, на човека - да стане ангел. Да те пекат на скара, да не си риба, нито комар; и като птица - не, като вол - не, като човек - не, но по-нагоре. Напусни тази форма! Всичко ти горчи. То е, че имаш треска. При здраве всичко е хубаво. Езикът да се оправи, на всекиго!

 

 

Изгревът - Том 17

25. Човешката форма

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...