Jump to content

1937_05_00 (няма дата) Разговор с Учителя - май 1937 г.,записан от Ана Шишкова


Ани
 Share

Recommended Posts

Разговор с Учителя - май 1937 г.,

записан от Ана Шишкова

 

Ана Шишкова (II.1886 -25.VIII.1958 г.) е живяла на Изгрева. Била е скромна, но твърда в следването си на Учителя. Д-р Вергилий Кръстев записва за нея в "Изгревът - Том 17":

 

Винаги си е носела някаква малка, тънка, измачкана тетрадка, понеже след записване на някоя мисъл и разговор с Учителя си я пъхвала в джоба на жилетката. Вървяла е след Учителя, била е до Него и е слушала и записвала думите Му. По-късно тя ги преписва в три тетрадки, обикновени, по 40 листа, и ги предава за съхранение на Борис Николов, като му казала: „Брат, предавам ти онова малко, което съм записала от Извора на Словото. Малко е, брат, по­неже съм много малка пред този Извор. Съхрани го, брат, и предай го на друг, за да го отпечати, та да се споменува името ми на Небето, че този път съм отстояла в Пътя. Два пъти съм се отклонявала и сега трети път се отклоних, но овреме се върнах на Изгрева и при Учителя. Тези три тетрадки са доказателство, че съм се върнала и съм отстояла и съм била вярна до края на Учителя."

 

Спомен на Ана Шишкова: Разговор с Учителя - май 1937 г., на обеда при масите на двора

Link to comment
Share on other sites

Спомен на Ана Шишкова

 

55. Разговор с Учителя - май 1937 г.,


на обеда при масите на двора


Слабото в природата съска, не е опасно. Силното показва силата си с реването си. Лъвът реве. Той реве, когато е гладен, казва: „Пазете се!" - благо­родство има в него - и тогава излиза на плячка.


„Ин" значи вътре, „Тао" значи небе. То е разумното у човека, туй, което щети се даде. „Тао" на немски значи роса, украшение е тя сутрин, когато посре­щаш Слънцето при чисто небе. Когато е облачно, няма росни капки.


Едно цвете, което те обича, изпуща хубаво ухание. Дето цветята мири­шат, те ухаят заради градинаря. Ако карамфилчето почувствува вашата любов, ще пусне своето ухание. То много се радва, ако го погалят. И човека трябва някой да го погали. Майката трябва често да прегръща и милва детето си с дясната си ръка - лявата страна на главата и лицето му; дясната страна да не пипа - там са възбудителните центрове и ако го пипне там, то ще й блъсне ръката. Тъй се действува за успокоение на децата. Инертен е човекът, трябва да дойде някой да го поразклати.


Градинарят да знае кои дървета не се търпят. Праскова и зарзала между сливи изсъхват, както у човека има нетърпение към друг. Човек, който не люби Бога, не може да търпи този, който Го люби. С плодните дървета е тъй. Отнача­ло почва вътрешна борба, а като растат-борба между клониша и корени. Едно цвете иска да се премести от друго. Орехът има тежка аура. Яж му орехите, но бягай му от сянката.


За цветята: Слънцето им е Учител - да растат хубаво, да се обличат хуба­во, да ухаят хубаво. Те разбират езика на Слънцето. Обръща се слънчогледът към Слънцето, чака. Съвременните естественици не знаят това.


Жените образували южния полюс, мъжете - северния.


6000 км налягане върху центъра на Земята е върху твърдост, по-голяма от [тази на] диаманта.


Един ден три души, кои го умират, излизат из въздуха. Въздухът е море. Излизат е друга сфера, без въздух. Дохождат с параход, турят въдица и ги из­важдат. Душите отиват при близките не по плът.


Един ден ще имаме устойчиво тяло, неръкотворно. Сега живеем времен­но в хижа. Ние няма какво да приготовляваме, но новото да не разваляме. По- добре в колиби, но очистени. По-добре праведник в скъсани дрехи, отколкото престъпник в нови дрехи.


Ритъмът дава цената на песента. Да понижиш Si значи да ти заграбят всичко. Fa трябва да се повиши, не да се понижава. Българинът тропа, ама не радостно. Мога да им кажа по кой път да излязат в музиката. Падеревски може да напише нещо ново. В 6 месена спечелил 1 1/2 милион долари. С творчески ум е.


Българинът не се обезсърчава. Търси да намери. Думи хубави има, но музика, изразителност няма, И българинът, и американецът изсичат горите. Оттам иде нещастието.


Старите работи не повтаряйте, нови учете.

 

 

Изгревът - Том 17

55. Разговор с Учителя - май 1937 г., на обеда при масите на двора

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...