Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1930_11_24 Писмо от Учителя до Стоянка Илиева


Ани

Recommended Posts

Писмо от Учителя до Стоянка Илиева

 

Любезна Стоянке,

Земният живот представлява една велика школа, в  която душите се възпитават да усвоят Пътя на Истината, който води към  Първото Начало на живота - Бога. През миналите векове са давани разни  отговори на Свещените Книги; някои от тези отговори са задоволителни  според времето си, но някои трябва да се обяснят в лицето на сегашната  истина, а това съставлява най-важното за развитието на човешкия Дух. В  беседите и лекциите ще намерите отлична светлина за вашия ум. Няколко  правила за упражнение. Искай Любовта; търси Мъдростта; хлопай за  Истината. Не преставай да работиш. Гдето е Истината, ходи там; гдето  свети Мъдростта, мисли там; гдето е Любовта, живей там. Радвай се на  най-малката твоя придобивка и благодари на Бога, че те е удостоил да  видиш Великото на живота, скрито в малкото.

Радвай се на онова в тебе, което расте и се  развива и расте и зрее. Вярвай в непостижимото, вярвай в невъзможното,  за да видиш тяхната реалност и тяхната постижимост. Бог е Бог на  непостижимото, на невъзможното. Той е създал света затова.Ако търсим  възможното, ние търсим общуването с хората; ако търсим невъзможното,  непостижимото, ние търсим общуването с Бога, а това е пълният смисъл на  живота. Благата на живота са реални само тогава, когато идват по пътя на  невъзможното и непостижимото.

И тъй, Любовта е Любов за непостижимия живот;  Мъдростта е Мъдрост за непостижимата виделина; а Истината - за  необятната свобода. Страданията и мъчнотиите са граници между възможното  и невъзможното, между постижимото и непостижимото. Радостите и  дарованията са плодове на непостижимото и невъзможното. Това е идеалът  на великите души, които служат на Господа на всичката пълнота; те не  търсят постижимото и възможното; за тях това е дело на миналото. Ала  непостижимото и невъзможното е дело на бъдещето. За тях настоящето е  Любовта, Мъдростта, Истината, животът, светлината, свободата. Това са  пътищата и методите, по които непостижимото, невъзможното дават своите  блага; от там иде силата на мисълта, на живота, светлата мисъл на Духа,

Това е Пътят на Едногото и Пътят на  съвършенството - това е Пътят на недостъпното. В него се вместват всички  велики блага. Така казва Непостижимият: Аз съм Път за Любовта, Път за  Мъдростта, Път за Истината. Там гдето е животът, виделината, свободата,  там съм и Аз.

Само Божията Любов носи живот и пълна радост.

24.ХI.1930 г. /Свещеният подпис/

 

Източник: ИЗГРЕВЪТ НА БЯЛОТО БРАТСТВО ПЕЕ И СВИРИ УЧИ И ЖИВЕЕ, Том 8

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...