Jump to content
Ани

1917_10_27 Писмо на Учителя до Паша Тодорова (Теодорова), Варна

Recommended Posts

Варна, 27. X. 1917 г.

  

Люб. г-це П. Тодорова*,
  Получих двете ви писма. Следвайте добрия път на живота. Възпитавайте и сърцето, и ума си. Пазете свободата на душата си и нейната чистота, хранете я с Божествената Любов и никога не изнасилвайте духа си. Само така човек може да постигне пълното благо.

      След всеки изпит само добродетелта преживява и в живота ни здрава основа остава. След всяка права и крива постъпка правдата, правото Божие мерило показва. След всяка горчива скръб и радост Любовта със своята сила душата повдига. След всяко щастие и нещастие Мъдростта ограда полага. След всяко падане и ставане Истината пътя на живота показва. Вложете доброто за основа, Правдата за мерило, Любовта за наслада, Мъдростта за ограда и Истината за светило и душата ви ще бъде близо в преддверието на Царството Божие. Ето Божественото учение. Храна простичка, хлебец, солчица и чиста водица. Това са основните елементи на Разумния живот. Чистота на сърцето, какво по-голямо благо от това за страдующата душа. Да гледа природата, да вижда Божието лице, което дава смисъл на всички неща, да слуша Негова глас, да се храни с Неговите думи, това е съдържанието на всичкия живот вън и вътре. Желая ви тази радост, този мир. Бодра, свежа, силна за благороден труд, за благородна работа.

  Животът отсега започва. Той носи в себе си своето минало, своето бъдеще и своето настояще.

  Когато душите възкръснат, когато всички оживеят, когато всички станат от мъртвите и забравят своите стари пътища, ще проумеят защо Бог създаде света и защо внесе живота, и ще намерят вътрешната връзка.

  В. В.

  П. К. Дънов


Източник: Писма до първите ученици (1889-1906г.)Същото писмо е публикувано, с дата: Варна, 12.10.1917 г. в  ИЗГРЕВЪТ НА БЯЛОТО БРАТСТВО ПЕЕ И СВИРИ УЧИ И ЖИВЕЕ, Том 13------------
* Паша Тодорова (Теодорова), една от трите стенографки на Учителя. Учителка по химия в София, пре­местена в Русе и уволнена като последователка на уче­нието. Учи стенография при Тодор Гълъбов, главен стенограф на Народното събрание, преподавател в Со­фийския университет, записал първите издадени бесе­ди. Паша участва в целия процес по записване, дешиф­риране, сверяване, коригиране на шпалти. Стилистич­но обработва беседите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×