Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1945_02_01 Разстрел на Любомир Лулчев, военен, политик, съветник на цар Борис, привърженик на учението на Учителя


Ани

Recommended Posts

Разстрел на Любомир Лулчев, военен, политик, съветник на цар Борис, привърженик на учението на Учителя
 

Разстрел на Любомир Лулчев, военен, политик, съветник на цар Борис,

привърженик на учението на Учителя

 
Любомир Хр. Лулчев е български политик, ясновидец, личен съветник на цар Борис III.
 
Роден е на 18 октомври (1 ноември - стар стил) 1886 г. в Кнежа. Потомък е на възрожденски копривщенски род, дядо му по майчина линия е лечител и ясновидец.
 
Учи медицина в Букурещ и завършва военно училище в София. След конкурс на военното министерство заминава да следва авиация в Лондон. Още докато учи в школата за летци, проявява невероятната си дарба да предсказва бъдещето, предричайки автомобилна катастрофа с британския премиер.
 
Като военен летец участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, ранен е тежко, но оцелява. За кратко време достига до чин подполковник.
 
През 1919 г. Лулчев отива на беседа на Петър Дънов и става негов последовател. Изнася лекции, издава вестници, списания ("Алфа", "Ратник на свободата" и "Живот") и книги ("Ясновидството и ясновидските предсказания на Лулчев", "Обществен морал и Дънов" и др).
 
Сближава се със Стамболийски, към него проявява интерес и цар Борис III. Прави хороскопи, открива подземни руди и води. Царят му се доверява и се вслушва в съветите му в продължение на 20 години. Лулчев неколкократно спасява живота на монарха с предупрежденията си.
 
По идеи на Бялото братство Лулчев се стреми да създаде нов социален модел. Голяма е заслугата му и при спасяването на българските евреи, тъй като именно той предупреждава царя, цитирайки Учителя, че "ако допусне само един евреин да бъде депортиран от България за Полша, от него, от семейството му и от царското съсловие нищо няма да остане".

Лулчев прокарва закони за равноправието на жените в гласуването, създаване на родилни домове, помиряване на труда с капитала. По негова идея в училищата се провежда утринна гимнастика.
 
Л. Лулчев е арестуван на 6 октомври 1944 г. и съден доста скоростно, заедно с другите обвиняеми. Затворен е в мазето на Съдебната палата, заедно с министри, княз Кирил и с много други. В речта си пред Народния съд не иска милост, а говори за хуманните идеи на Учителя. Отказва предложената му възможност да избяга.

 

Присъдата е произнесена на 1 февруари 1945 г. в 16 часа, без право на обжалване, съгласно чл. 10 на Наредбата-закон. На смърт са осъдени 8 царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 г., 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Заедно с Лулчев са осъдени на смърт още седем от царските съветници – архитект Йордан Севов, Светослав Помянов, Павел Груев, д-р Георги Ханджиев, генерал Рафаил Жечев, Димитър Генчев и д-р Петър Костов, а Станислав Балан и Петър Морфов са осъдени на доживотен строг тъмничен затвор.

 

Лулчев е разстрелян и заровен заедно с другите осъдени няколко часа по-късно в една бомбена яма на Софийските централни гробища, като следите след това са заличени.
 

* * *

 

Подробно за Любомир Лулчев може да се прочете в темата:
 
1886_10_18 (нов стил) Роден Любомир Лулчев, военен, политик, съветник на цар Борис, привърженик на учението на Учителя
 
За съда и последните дни на Л.Лулчев може да се прочете в Изгревът - Том 21 по следните линкове:

 

I. ДЪРЖАВЕН И НАРОДЕН СЪД

ІІІ. A. ДОЗНАНИЕ НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ

III. Б. ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПОКАЗАНИЯ НА Л. X. ЛУЛЧЕВ

V. ПОСЛЕДНА ДУМА НА ПОДСЪДИМИЯ ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ НА 30 ДЕКЕМВРИ 1944 Г. (тук има разминаване в датата - 30 декември или 30 януари 1945 г?)

VI. БЕЛЕЖКИ КЪМ ДОЗНАНИЕТО НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

VII. Обяснителни бележки към Дознанието на Любомир Лулчев и към Последната дума на подсъдимия Любомир Лулчев

VIII. ПРИСЪДА НА НАРОДНИЯ СЪД ОТ 1 ФЕВРУАРИ 1945 Г.

VII. Възражения, заявления, писма, застъпничества по делото на Любомир Лулчев*

I. ВЪЗРАЖЕНИЕ НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ОТ 20 ДЕКЕМВРИ 1944 Г.

II. ЗАЯВЛЕНИЕ НА АДВОКАТА ИВАН ПОПГЕОРГИЕВ ДО НАРОДНИЯ СЪД

C. ЗАСТЪПНИЧЕСТВО НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ ЗА ПОМИЛВАНЕ НА АЛЕКСАНДЪР ПЕЕВ

post-3-0-92659300-1485715406.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...