Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1952_10_22 Заминава си Тодор Стоименов, един от първите трима ученици на Учителя


Ани

Recommended Posts

Заминава си Тодор Стоименов,

един от първите трима ученици на Учителя

 

(17.05.1872 г. - 22.10.1952 г.)

 

 

Роден е в Пазарджик. През 1891 г. заминава за Бургас, където започва работа като чиновник в Бургаския окръжен съд.
 
От ранна възраст има интерес към духовното, търси смисъла на живота. Влиза в различни общества, чете материалистическа литература и книги по спиритизъм. Покрай духовните си търсения се запознава с Пеню Киров и с бащата на спиритизма в България – д-р Георги Миркович, който издава списание „Виделина”.
 
Техен приятел, Васил Козлов, им казва, че ще ги запознае с Петър Дънов – „много напреднал в духовно отношение човек”. И наистина Козлов говори с него за тези трима приятели. Учителя им пише, откъдето тръгва и кореспонденцията помежду им. Тримата – Тодор Стоименов, Пеньо Киров и д-р Миркович, се събират да четат Евангелието и да разискват по духовни въпроси. След близо две години писане на писма, на Великден 1900 г., първите ученици се срещат лично с Учителя във Варна. От тогава Тодор Стоименов следва пътя, показан му от Учителя.
 
След 1914 г. се премества в София. От създаването на „Изгрева” до края на живота си той живее там, изпълнявайки ролята на касиер на Братството.
 
(Текстът е взет от мултимедийния диск: Духовният Учител Петър Дънов, изд. Бяло Братство, 2009 г)
 
Слово на Борис Николов за Брат Теодоси Стоянов (Тодор Стоименов)

 

За Тодор Стоименов може да се прочете в темата:

 

1872_05_17 Роден Тодор Стоименов, един от първите трима ученици на Учителя
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

БРАТ ТЕОДОСИ СТОИМЕНОВ

(Спомен на Борис Николов)



Брат Теодоси Стоянов (Тодор Стоименов) си замина на 22.Х.1952 г.

„г-н Данаиле, мъжо любезни".

Сега, когато ние се прощаваме с нашия обичен брат Теодосий, искам да кажа няколко думи за приятелството и за вечната и нерушима връзка между душите. Тези връзки растат и се развиват през вечността. В тях работи Божия Дух. Какво велико и вечно общество образуваме ние! Не поради вечното съгласие, а поради единния Божи Дух, който работи в нас, с който всички сме в съгласие и единство. Това е Бялото Братство. Не е било време, когато Бялото Братство да не е работило и няма да бъде време кога да не работи. Не е казано да знаем, и не е речено на хората да знаят какво дължат на Бялото Братство. Един ден човеците, които са се ползвали от благата ще бъдат души спечелени, придобити за Братството.

Брат Теодоси винаги е бил свързан с Братството. Той е бял брат. В миналото сме се срещали с него и сме работили заедно. В бъдеще ще се срещнем и ще работим пак заедно. Нашата работа е вечна. Призоваваме помощта на Бялото братство сега и при всички мъчнотии, които ни предстоят и при всички добрини, които ни предстоят.

Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите Братя в Божията Любов.

И като са далече те от тебе, ти мисли с любов за тях. Радвайте се, че сте записани на Божията длан. Които са в Любовта не могат да се загубят.

Духовното име на Тодор Стоименов е Азаил, а неговият духовен ръководител е Арахангел Ферони. Той е слязъл от най-възвишената планета „Фе-таш". Това го чухме от Учителя за него.

 

Източник: 09. БРАТ ТЕОДОСИ СТОИМЕНОВБОРИС НИКОЛОВ

Изгревът - Том 3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...