Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1943_12_28 Учителя на еднодневна екскурзия на Витоша


Ани

Recommended Posts

Учителя на еднодневна екскурзия на Витоша

 

Спомен наВесела Несторова: "Щом се допусне доброто, ще се допусне и злото"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на

Весела Несторова

223. Щом се допусне доброто, ще се допусне и злото


Още от края на ноември Учителят тръгна всеки ден на Витоша пеша с двама трима-братя, и отсядаше в боровата гора над Симеоново. Той ходи четиридесет дни на планината и каза по повод на излетите си: "Отивам да срещам Бога горе. Той е там. Казвам на тези, които идват, да ви не плашат".


На 28 декември тръгнах с Учителя за Витоша. Бяхме шест души - бр. Боев, Методи, Ангел, Тодора и Учителя. (Забележка: За Боян Боев виж "Изгревът" т. Ill, с. 29-35; за Методи Константинов вижт. IV, с. 342-549; т. XIX, с. 935-962; за Ангел Вълков виж т. I, с. 614-623; т. VII, с. 523-558; за Тодора Юрданова виж т. VII, с. 558­569) По пътя заваля силен сняг, а горе той бе вече около 20 см дебел. Бях взела борина за запалване на огъня и мед и масло за обяд. Сварихме чай и обядвахме в много весело настроение. Учителят каза: "Страданието е посяване. Новата година (1944 г.) започва в събота - седмия ден за почивка. Трябва да спрат борбите".


На следният ден на беседа Учителят каза: "Има у всички ви нещо, което не ви достига - липсва ви една нова идея за живота. Законът на обновяването трябва да дойде, вие се спъвате в закона на доброто и злото. Щом се допусне доброто, ще се допусне и злото. Вие искате един свят с добро без зло. Доброто е закон на Едного, на Единното в света, а злото е законът на мнозинството. Трябва да знаем законите на нашата мисъл, сърце и дух-те се различават. Трябва да мислите, без мисъл не можеш да се повдигнеш. Само със слушане нищо не става - трябва да прилагате. Ние живеем в най-усилни времена, когато всички си оправят сметките -ликвидират. Сега страдаме за минали погрешки. Всинца ние страдаме от големи обещания.


Рядка работа е да срещнеш един човек на Божията Любов, Мъдрост и Истина. Той е едно благо. То е рядко събитие и ние трябва да благодарим на Бога, че сме срещнали един такъв човек. Придобивката е само като си срещнал човека на Любовта и Мъдростта. Те са като извори. Ангели са те, които служат на Бога. Те са ангели, които служат на Любовта, Мъдростта и Истината. Христос беше един такъв ангел. Никога не се спирай да критикуваш някой! Цапаш ума си и губиш енергия.

Тялото е човешкото, сърцето е ангелското, а Божествения свят е връзката на всичко-умът.

 

Бележка: Беседата за която става дума е Малкото добро29 декември 1943 г., Общ Окултен Клас, София29 декември 1943 г., Общ Окултен Клас, София

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...