Jump to content
Ани

1905_09_29 Д-р Миркович завършва земния си път

Recommended Posts

Д-р Миркович завършва земния си път

 

(10 март 1926 г.* - 29 септември 1905 г.)

 

GM_PHOTO_4.jpg

 

На 29 септември 1905 г. завършва земния си път. Погребан е с големи почести от гражданството и обществеността на град Сливен. Дарява личната си библиотека и изданията си с около 1400 тома на читалище “Зора”, а имота си и 3000 златни лева завещава за благотворителни и общополезни цели на сиропиталището в Сливен. В завещанието посочва винаги да се иска съвета на духовния му учител Петър Дънов.

 

Георги Миркович е един от първите трима ученици на Учителя Петър Дънов. Участва в годишните срещи на Веригата на Учителя (от първата 1900 г. до смъртта си през 1905 г.). В протоколите на Веригата, по негово предложение е записано: "т.IV.  - Събранието задължава членовете си да събират разни спиритически явления и ги препращат към редактора на сп.”Виделина”. Протокол №1, гр.Варна, 14 август 1903./2, с.84/"

 

За заминаването на д-р Миркович, Учителя пише в писмото си до Мария Казакова, 3 октомври 1905 г., Сливен

 

Писмо на Учителя до Мария Казакова, 3 октомври 1905 г., Сливен

 

За д-р Миркович може да се прочете в темата: 1826_03_10 Роден д-р Георги Миркович, български революционер, просветен деец, лекар и един от първите трима ученици на Учителя

 

 

________________________________

Бележка: Датата на раждане е взета от уикипедията (от където е ползван горния текст), както и от мултимедийния диск: Духовният Учител Петър Дънов, изд. Бяло Братство, 2009 г. В много други източници годината на раждане е 1925.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писмо на Учителя до Мария Казакова

 

Сливен, 3. X. 1905 г.

  

Люб. сестро М. Казакова,
      Получих и двете ви писма. Разбрах всичко, което ми съобщавате. Трябва всички да се възпитавате в силата на вярата и търпението. Много пъти лошите могат да извратят Истината и да вмъкнат съмнението. Вас ви се обеща всяко съдействие от горе. Постъпвайте съобразно според ръководството. Господ е сега, Който ви ръководи, и знайте, че Той е силен. Няма невъзможни неща за Него Аз напуснах Варна преди седмица, за Да изпълня едно задължение. Не възлагайте своите надежди на неща материални и на человеци. Домът Господен ще се съгради във вашите сърца и за Неговите разноски друг ще плаща. Няма нужда да ви разправям. Отпосле ще ви говоря. Д-р Миркович замина. Повика го Господ.

  Ваш верен П. К. Дънов.
Източник: Писма до първите ученици (1889-1906г.)

 

Писмо на Учителя до Мария Казакова, 3 октомври 1905 г., Сливен

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×