Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1936_05_27 Учителя дава песента "Марш на Светлите сили"


Ани

Recommended Posts

Учителя дава песента "Марш на Светлите сили"

 

Дадена на 27 май 1936 г. Победен марш на Светлите ангелски сили в Живата природа, които шестват със своя характерен ритъм. С тази музика човекът се издига към Ангелския свят.

 

За тази песен може да се прочете в:

 

Спомен на Стоянка Илиева: ДЕСЕТ ТЕКСТА ЗА ДЕСЕТ ПЕСНИ ОТ УЧИТЕЛЯ

"Марш на светлите сили".  Тази песен Учителят я даде през 1936 г. на 27.май. Когато я чух реших  по мое усмотрение да напиша тест за нея. Но не я довърших до края. Дано  имам сили и вдъхновение да го сторя.

 

 

Изпълнение на "Марш на светлите сили", 22.09.2013. - БЕИНСА ДУНО - Струнен квартет: Петър и Божанка Ганеви, Огнян Константинов, Димитър Тенчев, Малкият извор - Надя Колева, Аранжименти - Петър Ганев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Стоянка Илиева

 

31. ДЕСЕТ ТЕКСТА ЗА ДЕСЕТ ПЕСНИ ОТ УЧИТЕЛЯ


В Школата на Учителя всеки един ученик трябваше  да изучава музиката и да свири на някакъв инструмент. В зависимост от  материалните възможности всеки се стараеше да свири. Обикновено  цигулките преобладаваха, понеже и Учителят свиреше на този инструмент.

Аз също отидох да го питам с какъв инструмент да  се захвана. Той ме загледа. Аз също се огледах. Имах хубави, дълги  пръсти. Бях музикална. Всяка една учителка тогава трябваше да пее  хубаво, да учи децата по пеене на песни, защото сами си водеха тези  часове по пеене. Аз тогава свирех на китара. Той каза: "Тези пръсти  трябва да свирят музика". И нищо повече не спомена дали трябва да сменя  китарата с друг инструмент. И така аз си останах с китарата и в часовете  по пеене в училището и като ученик на Школата. А като такъв Учителят ми  даде за задача да напиша текста на много негови песни. Той оцени моята  музикалност и моята поетична дарба. Оцени я Той, но не и другите около  Него и около мене.

Песента "Ходи, ходи"  е дадена от Учителя на 23.IV.1924 г. на Общият окултен клас, III.  година на стр. 26 от томчето. Имаше само един куплет. Аз добавих още два  куплета и ги дадох на Учителя. Той ги одобри. И после отново същите  ученици не ги включиха в песнопойката.

Песента "Берхан-Ази". Тази песен бе дадена от  Учителя през 1936 г. Това е една източна мелодия без текст. Учителят ме  извика и запита: "Можете ли да напишете текст на песента "Берхан-Ази"?  Съгласих се, но Му казах: "Учителю, аз не зная какво означава заглавието  на песента." Учителят си замълча. Не ми каза какво означава това.  Вероятно не трябваше да Го питам. После попитах другите братя и сестри  какво означава. Едни казаха, че това е песен на блудния син, а други, че  това е "пътят на Сина на слънцето". Не можа да се разбере. Но седнах и  под звученето на мелодията започнах да пиша текста. Не вървеше текста.  Много мъчно вървеше. Но накрая го написах и го занесох на Учителя. Той  го одобри. И него текст не го сложиха в песнопойката.

"Марш на светлите сили".  Тази песен Учителят я даде през 1936 г. на 27.май. Когато я чух реших  по мое усмотрение да напиша тест за нея. Но не я довърших до края. Дано  имам сили и вдъхновение да го сторя.

"Малкият планински извор".  Когато я чух тази песен, казах си, че трябва да напиша тест. Написах го  и се хареса моят тест. Беше написала думи за него и Олга Славчева, но  се прие моят текст.

"Мелодия 13".  Направи ми силно впечатление и си казах, че тук трябват думи. Написах  ги. "Копнеж по Божествения свят". Така го нарекох и се хареса.

"Мехейн".  Песен със санскритско съдържание, дадена на 29.I.1941 г. Сложих текст,  но Борис Николов също сложил свой текст към нея. Той държеше на своя  текст. Ами как иначе. Той беше председател на Братския съвет.

"А, бре, синко". Дадена на 27.XI.1934 г. Брат Филип Стоицев даде хорово изпълнение на тази песен. Аз написах още текст към тази песен.

Общо съм написала десет текста за десет песни на  Учителя, но не доживях да видя нито един мой текст отпечатан, макар че  те бяха написани по поръчка от Учителя и бяха лично одобрени от Него. А  изминаха 35 години от Неговото заминаване. Вероятно трябва да изминат  още толкова, за да се роди някой, който да публикува тези неща. А до  тогава ще седим, ще чакаме, както тук на земята, така ще чакаме когато  си заминем отвъд в Невидимия свят. Че как иначе? Та тук на Изгрева при  Всемировия Учител се намериха ученици, които се наричаха такива и не  изпълниха нищо от онова, което Той каза. Та какво да кажем сега 35  години от Неговото заминаване? Това са същите непослушни ученици. Аз бях  учителка и онези деца, които не слушаха и не учеха им се намаляваше  поведението и се оставяха да повтарят в същия клас. Та през тези 35  години на много хора им беше намалено поведението и много хора останаха  да повтарят в същия клас. А докога? Отговорът ще го дадете вие,  следващите поколения. А отговор ще има. Не може да няма. Ще има!

 

Изгревът - Том 8

31. ДЕСЕТ ТЕКСТА ЗА ДЕСЕТ ПЕСНИ ОТ УЧИТЕЛЯ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...