Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1934_01_05 Учителя започва песента "Студът всичко дава"


Ани

Recommended Posts

Учителя започва песента "Студът всичко дава"

 

Песента е започната на 5 януари, завършена на 16 януари 1934 г. Когато човешкото съзнание се скове от вътрешния студ на омразата, тъмнината, егоизма, ограничението, то чрез външния студ – неблагоприятните условия, противоречията, мъчнотиите, борбите, страданията – човек идва до вътрешно просветление, издига се в един по-висок свят, символизиращ се с настъпването на пролетта.
 
Учителя дава песента в лекцията "Обичайте положителното",5 януари 1934 г., Младежки Окултен Клас:

 


Сега да ви дам една песен. Студът събира хората на едно място. Хората някъде може да са се събрали. Студът ги е събрал. Турете си гърбовете. Кой тон ще вземете? Какво нещо е студът? Туй, което отвън взема, а отвътре дава, туй е студ. Туй, което отвън дава, а отвътре взема, то е топлина. Студът отвън взема, а отвътре дава. „Студът всичко дава." Имате основен тон. Как ще започнете със студа? Няма веднага да го вземете. Я изпейте „Студен си и всичко даваш". Топъл си, но всички бягат от тебе. Нали всички бягат от студа. Все таки студа ще го барнеш. Огъня може ли да го вземеш. Значи снегът е по-достъпен от огъня. Вие се криете от достъпното за вас. Че всяка ваша идея, която е достъпна, целият ден седите и я прегръщате. Казвате: „Изстинаха ми ръцете." Всяка идея трябва да потърсиш. След време тя се стопява. Не външната обвивка. Туй, което поетът пожелава, то става. Няма нещо, което да не става.

Как дойде песента „Студът всичко дава"? (Учителя пее до.) Сега как ще го кажете: Той всичко ще ви даде или аз мисля, той всичко ще ми даде. Вие правите студа. Високо или ниско трябва да започнем. Учителя пее: „Студът всичко сгрява." (Ама не сгрява.) Студът всичко сгрява, ама нищо не дава. Човек е студен. Самият човек, е най-студеното същество на света. По-студено същество от него няма. Най-студеното същество, което е излязло от Бога, то е човекът и там е неговата сила, че е студен. Един вътрешен образ: най-студеното същество, студеният човек, да разбира нещата. Сега са измерили големия студ - 270 градуса. Човек има повече. И това е нещастието на човека, че големият студ помита всичко. Нещастието на света е от туй. Ще се учите. Там е всичкото изкуство - тази студенина, която човек има в себе си, да я видоизмени. Някой път казвате: „Студено е вашето сърце." Трябва да знаеш как да го стоплиш. Добре, какво разбрахте сега? Вие разбрахте нещо, доказах, че сте студени. Но и вие сами вярвате във вашата студенина, защото ако не сте студени, не зная защо търсите любовта. Всеки човек, който търси любовта, той е студен човек. Ако някой от вас се окаже, че не е студен, тогава какво би било? Любовта е закон, за какво? Любовта е закон за справяне. Голямата любов към себе си, ще направи живота малко сносен вътре. Идваме не до вашата любов. Как наричат тази любов, как да я кръстим? (Платоническа.) Какви са качествата на платоническата любов?


 
Текст на песента:

 


Студът всичко дава
 
Студът всичко дава.
Студен си ти,
но ни предпазваш от студа;
студен си ти,
но ни избавяш от мраза,
студен си ти,
но ни избавяш от мраза,
студен си ти,
но ни предпазваш от мраза.
Студен си ти, студен си ти,
но ни донасяш чистота,
студен си ти, студен си ти,
но ни донасяш чистота.
Студът всичко дава.
Той е добрият слуга,
що Любов го вдъхновява.
За мнозина това е чудно,
но това го знаят
и дъждовните капки.
Студен е той,
но ни предпазва от студа
и всякога слуша гласа на обичта.
Студен си ти,
но ни избавяш от мраза
и носиш само това,
което Светлината ти дава.
Твойта дреха е бяла.
Студен си ти,
но ни избавяш от мраза.
От века са били затворени за теб
човешките сърца,
защото събличаш старото, старото
и завиваш младото, младото.
Студен си ти,
но ни спасяваш от студа.
И когато пролетта настава
и животът се явява,
ти пак ги придружаваш
и свойта светла дреха им надяваш.
Малко говориш, много мислиш;
малко обещаваш, много даваш
и всеки свой дар
със чистота придружаваш.

 
Песента в изпълнение на Симеон Симеонов
http://simeonsimeonov-tenor.org/Pesenta_na_Angelite/17_Studut_vsichko_dava.mp3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...