Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1940_05_06 Разговор с Учителя, записан от Ана Шишкова, 6 май


Ани

Recommended Posts

Разговор с Учителя на 3 май 1940 г.,

записан от Ана Шишкова

 

Ана Шишкова (II.1886 -25.VIII.1958 г.) е живяла на Изгрева. Била е скромна, но твърда в следването си на Учителя. Д-р Вергилий Кръстев записва за нея в "Изгревът - Том 17":

 

Винаги си е носела някаква малка, тънка, измачкана тетрадка, понеже след записване на някоя мисъл и разговор с Учителя си я пъхвала в джоба на жилетката. Вървяла е след Учителя, била е до Него и е слушала и записвала думите Му. По-късно тя ги преписва в три тетрадки, обикновени, по 40 листа, и ги предава за съхранение на Борис Николов, като му казала: „Брат, предавам ти онова малко, което съм записала от Извора на Словото. Малко е, брат, по­неже съм много малка пред този Извор. Съхрани го, брат, и предай го на друг, за да го отпечати, та да се споменува името ми на Небето, че този път съм отстояла в Пътя. Два пъти съм се отклонявала и сега трети път се отклоних, но овреме се върнах на Изгрева и при Учителя. Тези три тетрадки са доказателство, че съм се върнала и съм отстояла и съм била вярна до края на Учителя."

 

1. Спомен на Ана Шишкова: Отношение между доброто и злото

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Ана Шишкова

 

104. Отношение между доброто и злото


6. V. 1940 г., Гергьовден


- Като страдате, то е умиране. Като си прекарал всички страдания, ти си вече в оня свят.


Целият свят са все математически отношения. Който ги разбира, разре­шава ги. Всякога едно отношение е Божествено. Щом имаш отношение с един човек, то е право. При омраза, ако живееш, ти си герой. Омразата са корените на живота, а любовта са клоните на живота. То са математически отношения и геометрически положения. Само две разумни същества, които се обичат, мо­гат да имат отношение. Само които говорят истината, могат да се обичат.


Като произнасях думите „отношение" и „положение", на хората им ста­ваше приятно.


Както Бог иска: каквото и да направиш, да не можеш криво да го напра­виш! Един ангел никога не казва това, което не може да го направи. Което мисли, може да го направи.


Вие желаете неща, които са празна работа. Богати сте и искате да сте богати. Покажи богатството си! Покажи силата си! Покажи и сиромашията си - че си сиромах в престъпленията си, нямаш крадена пара в чантата си, нямаш и крадена буква от лоша дума.


Праведният като хване вълка, [вълкът] овца става. Грешният като хване овца, [тя] вълк става. Аз бутна вълка, той овца става - първоначалната форма му връщам. Някой каже: „Лош съм станал!" Бутнал те е някой чер адепт.


Като ви се паднат пари от лотарията, обърнат ви внимание. Настрадин Ходжа отишъл с вехтия си кожух на сватба - не го поканили. Облякъл си новия кожух - поканили го на първо място и му дали кафе. Той го излял върху кожуха си. - „Настрадине, защо тъй?" - му казали. - „Е, нали почитта е на кожуха" - отговорил. Сега имаме всичката почит на джубето.


Маймуните не познават себе си Като се огледа в огледалото, посяга да хване зад огледалото другата маймуна; тя мисли, че вижда друга маймуна. Ня­кой път човек себе си не познава.

 

 

Изгревът - Том 17

104. Отношение между доброто и злото

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...