Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1937_12_24 Разговор с Учителя, записан от Ана Шишкова, 24 декември


Ани

Recommended Posts

Разговор с Учителя на 24 декември 1937 г.,

записан от Ана Шишкова

 

Ана Шишкова (II.1886 -25.VIII.1958 г.) е живяла на Изгрева. Била е скромна, но твърда в следването си на Учителя. Д-р Вергилий Кръстев записва за нея в "Изгревът - Том 17":

 

Винаги си е носела някаква малка, тънка, измачкана тетрадка, понеже след записване на някоя мисъл и разговор с Учителя си я пъхвала в джоба на жилетката. Вървяла е след Учителя, била е до Него и е слушала и записвала думите Му. По-късно тя ги преписва в три тетрадки, обикновени, по 40 листа, и ги предава за съхранение на Борис Николов, като му казала: „Брат, предавам ти онова малко, което съм записала от Извора на Словото. Малко е, брат, по­неже съм много малка пред този Извор. Съхрани го, брат, и предай го на друг, за да го отпечати, та да се споменува името ми на Небето, че този път съм отстояла в Пътя. Два пъти съм се отклонявала и сега трети път се отклоних, но овреме се върнах на Изгрева и при Учителя. Тези три тетрадки са доказателство, че съм се върнала и съм отстояла и съм била вярна до края на Учителя."

 

1. Спомен на Ана Шишкова: Човешката форма

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Ана Шишкова

 

25. Човешката форма


24.ХII.1937год. На обеда в малкия салон.


Да се научим да обичаме Бога. Когато ни се подчиняват мъчнотиите, ние обичаме Бога. Всеки един си има една задача за разрешение. Трябва да се разрешат задачите, а ние мислим за големи работи, считаме Любовта за губи- време. Любящият не ти взема, ами ти дава. Само Бог може да обича. Иди при Него! Той ни учи да сме проводници на Божията Любов. Любовта е неделима, тя не се дели. Дошло едно дете, дам му, то не си иде - користолюбие. Като вземеш, замини, други да вземе. Много любов искате, но нервната ви система не може да издържа. Човек трябва по малко, по малко да приема, да се приспо­собява нервната система. У животните има привързаност, но не могат да из­държат на любовта. Човек има разбирание, но при ангелите е като овца. Щом човек се усеща недоволен, закъснял е. Като правиш добро, помагаш на живо­та. Ако не гледа, не вижда, не чувствува, как ще разбере живота? „Не прави добро" е законът на смъртта. Постиженията на рибата са да стане птица, на птицата - да стане млекопитающе, на човека - да стане ангел. Да те пекат на скара, да не си риба, нито комар; и като птица - не, като вол - не, като човек - не, но по-нагоре. Напусни тази форма! Всичко ти горчи. То е, че имаш треска. При здраве всичко е хубаво. Езикът да се оправи, на всекиго!

 

 

Изгревът - Том 17

25. Човешката форма

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...