Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1937_03_21 Разговор с Учителя, записан от Ана Шишкова, 21 март


Ани

Recommended Posts

Разговор с Учителя на 21 март 1937 г.,

записан от Ана Шишкова

 

Ана Шишкова (II.1886 -25.VIII.1958 г.) е живяла на Изгрева. Била е скромна, но твърда в следването си на Учителя. Д-р Вергилий Кръстев записва за нея в "Изгревът - Том 17":

 

Винаги си е носела някаква малка, тънка, измачкана тетрадка, понеже след записване на някоя мисъл и разговор с Учителя си я пъхвала в джоба на жилетката. Вървяла е след Учителя, била е до Него и е слушала и записвала думите Му. По-късно тя ги преписва в три тетрадки, обикновени, по 40 листа, и ги предава за съхранение на Борис Николов, като му казала: „Брат, предавам ти онова малко, което съм записала от Извора на Словото. Малко е, брат, по­неже съм много малка пред този Извор. Съхрани го, брат, и предай го на друг, за да го отпечати, та да се споменува името ми на Небето, че този път съм отстояла в Пътя. Два пъти съм се отклонявала и сега трети път се отклоних, но овреме се върнах на Изгрева и при Учителя. Тези три тетрадки са доказателство, че съм се върнала и съм отстояла и съм била вярна до края на Учителя."

 

1. Спомен на Ана Шишкова: Материалното и духовното богатство

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Ана Шишкова

 

113. Материалното и духовното богатство


21.III.1937г.


Висшето разбърква низшето и го организира.


Благото, което ще дадеш на желязото със стискане, не можеш да го да­деш на цветето. Злото е, че като сме добри, не постъпваме добре. Колкото физическият живот е по-добър, духовният е толкова по-висок. Представете си, че който ви много обича, е в много грозна форма, че Той е същият, Който ви обича. Ти си чупиш главата на канарата, че се блъскаш; не, там полекичка! Докато Го познаеш, колко пъти ще плачеш (в грозния)!


21.III. 1937г., на обеда


- Бог всичко ни е дал, а ние сме нещастни. Да сме запалени факли. Кой­то не вярва, запали му плевника, поне на тор да стане! Ние живеем в Бога, но не знаем, като детето в майка си. Рибите живеят във водата, без да пият вода. По-добре по-малко да се перат чистите дрехи. Светията няма нужда да му се перат, че електричеството и магнетизмът от него му чистят дрехите. Има вода на небето и земята. Обикнеш един човек хубав. Един ден видиш лошо в него и любовта ти се намалява. Като гледаш погрешките на хората, любовта ти се намалява. Ако си много повдигнат, занимавай се! Ако си голяма вода, чисти! По-горе от мене е Господ. Не туряй някого по-горе от тебе! Бог е над вас. Поло­вината давай на другите! Една тенекия, ще я обичаш, ако е пълна със скъпоцен­ности. Целува старата, умната, да приеме от нея. Бихте ли взели положението на умрелия цар с корона и пръстени? Във всичката ни сиромашия, това, което е в нас, струва повече от всичко.


Материалното богатство е обусловено от духовното богатство. А духов­ното богатство е и материално. Богатите са объркали сметките си. Слугите ви са ги объркали. На физическия свят сте умни, ама и в духовния свят е същият закон: ще запалиш печката на твоето сърце - Любовта. Носете зимно време топлина - Любовта, а лятно време - хладина (умът)! Лятно време хладът е хуба­во. Зефирът е хубав. Искате без ветрец, но ще сте по-нещастни, ако всичко е както вие го искате. Плати си дълга, да се освободиш от мъчнотиите. Оборот имате с милиони, а печалба нямате. Някои с малък оборот, много печалби. Дяволът накара Христа първо да уповава на Себе си, второ - на Бога. - „Я си върви, отдето си дошел!"


Уповавай на себе си - пази, което Бог е вложил в тебе. Говоренето: „Аз вярвам", не важи.


Когато живият иска да му простиш, прости му! Когато умрелият мълчи, забрави го! Десет години той на мене е слугувал и аз 10 години ще му слугувам. Да служи и момъкът, и момата, да слугуват, за да се освободим.

 

 

Изгревът - Том 17

113. Материалното и духовното богатство

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...