Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1937_03_07 Разговори с Учителя, записани от Ана Шишкова, 7 март


Ани

Recommended Posts

Разговори с Учителя на 7 март 1937 г.,

записани от Ана Шишкова

 

Ана Шишкова (II.1886 -25.VIII.1958 г.) е живяла на Изгрева. Била е скромна, но твърда в следването си на Учителя. Д-р Вергилий Кръстев записва за нея в "Изгревът - Том 17":

 

Винаги си е носела някаква малка, тънка, измачкана тетрадка, понеже след записване на някоя мисъл и разговор с Учителя си я пъхвала в джоба на жилетката. Вървяла е след Учителя, била е до Него и е слушала и записвала думите Му. По-късно тя ги преписва в три тетрадки, обикновени, по 40 листа, и ги предава за съхранение на Борис Николов, като му казала: „Брат, предавам ти онова малко, което съм записала от Извора на Словото. Малко е, брат, по­неже съм много малка пред този Извор. Съхрани го, брат, и предай го на друг, за да го отпечати, та да се споменува името ми на Небето, че този път съм отстояла в Пътя. Два пъти съм се отклонявала и сега трети път се отклоних, но овреме се върнах на Изгрева и при Учителя. Тези три тетрадки са доказателство, че съм се върнала и съм отстояла и съм била вярна до края на Учителя."

 

1. Спомен на Ана Шишкова:  Задължения към Бога

 

2. Спомен на Ана Шишкова:  Душата е съкровище

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Ана Шишкова

 

109. Задължения към Бога


Неделя, 7.III.1937г., след гимнастиката


- Историческите факти в нас стават. Имаме свещени чувства, идея - да знаем как да я използваме. Когато ги отпратим да си вървят, става потъмнение. Изгубили сме, което Бог е създал.


В умствения свят да пазим светлината на ума си. В духовния свят да не изгубим топлотата на сърцето си. Във физическия свят да се не обленяваме. Да се освободим от неестествените неща.


Любовта е закон на невидимия свят, върху него закон се гради.


Апетитът е анормално желание. При нормално състояние дишането ста­ва естествено, правилно мислим и храносмилането става правилно. Да се да­ва повече храна и месна храна на деликатния стомах е вредно, явява се ревма­тизъм. Същественото в живота седи в малките работи.


Да се поразходим заедно, да не запираме другите.


При главоболие - 3 чаши варена вода, майчин лист и баня. Главата боли от малко кръв. Да съзнаем, че имаме задължение към Бога. Светлината и топ­лината вървят заедно, но различни работи вършат. В светлата мисьл има ми­нимална топлина. И в топлината има минимална светлина. В ада има много топлина, но малко светлина. Топлината в кръвта внася здраве, а светлината донася мисъл.


Жената да свърши една работа, мъжът - друга.


Нещастията са от желанието да се удоволстваме.


Дрехите ни да са добри проводници на тялото.


Да се упражняват мускулите на очите: нагоре, надолу, надясно, наляво. Всяко движение на окото е свързано с известни мисли. Господ го направил да гледа. При екскурзии всичко разглеждайте!


Едни казват: „В природата вярваме", а религиозните: „В Бога вярваме". Не Бог създаде природата, но чрез нея Бог се проявява. Видимото изявление на Бога е природата. Природата не е нещо отделно от Бога.


Щом има разбиране между човека и мене, ще има правилни отношения. Да вървим напред, да не разглеждаме миналото. В Содом и Гомора остана само Лот и дъщерите му. Съдбата на Лота беше предразрешена. Содом и Го- мор са тънките и дебелите черва. Да се пазим от Содом и Гомора. В тях - в тънките черва - да са не един, но 10 праведни хора. Десет проводници в наши­те чувства да има. Да имаме топлина в сърцето и стомаха, а светлина в ума. Добри сте, но настава реакция, кога сте в гъсти влияния, потъмнявате. Силният сам са чисти. Умът ни е силен със светлината, сърцето - с топлината, волята - с делата. Сами отвътре ще си помогнем. Да не чакаме помощ от никого. Хрис­тос няма да дойде вече да Го мъчат. Която идея може да ни служи, е добра. Здравият, умният, силният възтържествуват. Глупавият ще изчезне.


Което гради сегашния живот, е Божественото Знание, Божествената Исти­на и Свобода.


Слагайте капитала си върху Любовта, Мъдростта и Истината. Много ме­тоди и начини има за учение. Със знанието, което имате, проправяте пътя на щастието или нещастието.


Със сръднята Любовта не се придобива, но ще те набият. Пазете се, Лю­бовта със сръдня не става, Любовта не борави със сръдня, не борави с подоз­рение, с маловерие. Ако искаш да те набият, разсърди се на Господа! Вътреш­ната тояга е страшна. Всичките болести са наказание, упътвание от невидимия свят.


Не критикувай никого, но постави и него на твоето място, а себе си - на неговото. Преведох ви през ада и рая, да вземем урок. Да се помолим да пова­ли, да не е прашно.


Може да повярвате само в онзи, който никога не ви е лъгал. Никога да не позволяваме вътре в себе си лъжа - че ще изгубиш целта си. За Бога да имаме свещена идея и да сме готови на всички жертви. Идеята е една за всички. Всички жертви за Бога са на мястото си. Има много да учите, да се запознаете с вели­ките души на света. Да си възстановите гледането! Сами ще хвърлите лекар­ствата. Пари, звонкови, злато трябват. Златото ще дойде. За обичния си син бащата оставя повече злато. Сега сте сиромаси, да не ви оберат. Да бъдете добри ученици! Купете си молив и тетрадка, да пишете! Божественото знание и Любовта и даването да имат правилни обмени, за да се образуват отноше­ния.

 

 

Изгревът - Том 17

109. Задължения към Бога

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Ана Шишкова

 

110. Душата е съкровище


7. III. 1937 г. На обеда

- Душата е съкровище. Тя е, която гради. Природата е проявление на Бога, не създадена. Небето е уредено. Сега се урежда Земята. Човек сега е осиротял, без баща и майка.

10.III.1937г. На обеда

- Христос е говорил и гласът сега Му се разнася. Човек да знае какво говори, че един ден ще си чуете думите. В Америка се говори, тук се чува.

Детето, каквото вземе, такова ще стане - както животното: ако е месоядно, яде месото, ако не е месоядно, яде тревата.


Един богаташ се задавил и умрял. Апаш стъпил на гърдите му, да го оби­ра. Изскочило парчето и той се съживил и го наградил. Като претърпиш стра­данията, ще станете гениални, талантливи, светии. Огънят на треската сега е полезен.

 

 

Изгревът - Том 17

110. Душата е съкровище

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...