Към съдържанието


Снимка

1935_08_18_1 Учителя провежда на Рила (Езерата) лятна духовна школа. 18 август


  • Please log in to reply
1 отговор на тази тема

#1 Ани

Ани

    Advanced Member

  • Moderators
  • 3705 Мнения:

Публикувано 28 ноември 2014 - 04:43

Учителя провежда на Рила (Езерата) лятна духовна школа.

18 август 1935

 

След две години, летуване на Витоша, Учителя решава отново лятната духовна школа да се провежда пак на Рила - Езерата. Датата на тръгването за Рила не се знае засега. На 28 юли Учителя е имал лекция в София. Първата беседа на Рила е на 6 август. Така, че вероятно качването на езерата да е било някъде между тези две дати. Информация за някои от дните на планината и разговори с Учителя могат да се намерят в дневника на  Елена Хаджи Григорова, а също и в записките и писмата й, които е водела. Тези материали са поместени от д-р Вергилий Кръстев в 17-ти том от поредицата "Изгревът на Бялото братство пее и свири, учи и живее".

 

1. Спомени на Елена Хаджи Григорова: 15. Беседи на Рила

 

 

Конкретно за 18 август в спомнена на Елена:

 

18 август 1935 г., неделя, Ел-бур, 4 ч сутринта

В 4.30 ч потеглих към върха. В 4.40 ч бях там. Всички чакаме Учителя. Той дойде! Имахме великолепна лекция.

 #2 Ани

Ани

    Advanced Member

  • Moderators
  • 3705 Мнения:

Публикувано 28 ноември 2014 - 04:46

Спомен на Елена Хаджи Григорова

 

15. Беседи на Рила


18 август 1935 г., неделя, Ел-бур, 4 ч сутринта

В 4.30 ч потеглих към върха. В 4.40 ч бях там. Всички чакаме Учителя. Той дойде! Имахме великолепна лекция.

19 август 1935 г., понеделник, Ел-бур, 4 ч сутринта

Тръгнахме в 5 ч със Савка. На нашия връх. Време приятно. Молитва с дух си направих. Чудесен Изгрев! Слязохме. При третото езеро направихме упраж­ненията с Учителя. На връщане взех позволение от Учителя да отида при езерото на Съзерцанието. Той позволи. Отидох. Там прекарах целия ден. Бях като в храм. Почувствувах, че се намирам на най-святото място на Рила. Имах дълбоко размишление и откровение за мене и мойте близки. Късно се върнах. Всички бяха около огъня и пееха: всред тях Учителят, величествен и мощен!

20 август 1935 г., вторник, 4 ч сутринта, Ел-бур

  Потеглихме в 4 ч всички от лагера с Учителя за Кара-гьол. Луната ни светеше. Целия ден прекарахме там. Върнахме се към 6 ч. Картофена супа ядохме.

21 август 1935 г., сряда, 4 ч сутринта, Ел-бур

В 4.30 ч тръгнахме за Молитвения връх. Дойде и Учителят. Имахме хубав изгрев. Учителят ни говори за външна, вътрешна обхода и да ценим приятелите си и най-малкото, което имаме. Това е велик Божествен закон. То е последният ден. Ако го приложим, ще добием възкресение. Много важна е тази беседа! Къпах се и прах.

22 август 1935 г., четвъртък, 6 ч сутринта, Ел-бур

Излъга ме часовникът. Станах в 6 ч. Слънцето беше изгряло. Време много свежо, като след дъжд. През нощта валя. Към 11 ч [през] нощта дойде Василка с бургазлии. Дойдоха при мене Радка и друга една сестра, да пренощуват. В 6 ч минах покрай Савка, събудих я и тръгнах към нашето място. Слънцето беше изгряло, но има облаци, та няколко изгрева имаше! Имй и за мен Изгрев. Пресен, чист и свеж въздух.

23 август 1935 г., петък, Ел-бур

В 4 ч тръгнах сама из пътеката за Молитвения връх. Тайнствено и величест­вено беше. Луната, последна четвърт, се показваше през облаците. Време мъгли­во, облачно, но топло, магнетично. На върха намерих 4 души, сгушени, потопе­ни в дълбока мисъл и молитва. След половин час почнаха да прииждат братя и сестри. Чакахме Учителя. Той дойде! Всички на крака! Молитва! Много хубаво и ценно слово ни се даде.

25  август 1935 г., 4 ч сутринта, Ел-бур, неделя, Рила

Тръгнахме в 4 ч към върха. Мъгливо време. Учителят дойде. Имахме богато слово. След туй ходих с Василка на езерото на Чистотата.


26  август 1935 г., 5 ч сутринта, Ел-бур, понеделник, Рила

Тръгнах в 4.30 ч към Молитвения връх. Имаше великолепен изгрев. Време приятно, хубаво, свежо.

27 август 1935 г., вторник, 4 ч сутринта

Тръгнахме със Савка към стария Молитвен връх в 4.30 ч сутринта. Чудесен изгрев. Време ясно. След изгрева на слънцето сама се напътих да направя един кръг по върховете, ходих на Дамга. При седмото езеро намерих три сестри. Взех едната - Донка Михайлова. На обед се върнах. Много доволна останах. Следобед разтурих палатката и си направих денковете за път. Вечерта спах при Василка.

28 август 1935 г., сряда, 6 ч сутринта

Не отидох на върха. Духаше вятьр през цялата нощ. Към 9 ч тръгнахме всички към София. В 8 ч вечерта стигнахме. Ядохме супа и се прибрахме в къщите си.

29 август 1935 г., четвъртък

Успах се. Станах в 6 ч сутринта. Отидох на упражненията на поляната. Изгрева.

 

Изгревът - Том 17

15. Беседи на Рила


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

placeholder