Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1937_06_00 (няма точна дата) Разговор на Учителя с ученик в приемната на Изгрева - как да се работи в света за новите идеи. Записан от Боян Боев


Ани

Recommended Posts

Разговор на Учителя с ученик в приемната на Изгрева -

как да се работи в света за новите идеи

 

Този разговор е записан от Боян Боев.

 

Спомен на Боян Боев: Слънцето ме огрява

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Боян Боев

 

СЛЪНЦЕТО МЕ ОГРЯВА


Брат Д. беше приет от Учителя през юни 1937г. Стана въпрос как да се работи в света за новите идеи.

Когато един бистър извор слиза от планината долу в долината, той се оцапва, но е по-добре да е така и да помогне на растенията, отколкото да стои горе чист и безполезен.

Братът спомена, че на работното му място настоявали непременно да прекъсне дейността си, защото се говорело, че има отношение с Бялото Братство. А той им казал: „Не мога да прекъсна светлината!“

Кажете им, че искате да бъдете последователен и че свещите, които сте запалил, не ги гасите, а ако те считат, че са вредни, нека да опитат да ги изгасят сами. Уверете ги също, че ако видите, че онова, което правите, е във вреда на хората, ще спрете, но ако е за полза, ще продължите.

Въпрос: Как да отговарям, ако ме питат дали ходя на Изгрева?

Кажете им: „Ако Слънцето ме огрява, аз виновен ли съм?“ Също така дайте им да прочетат книгата „Учителя говори“ – ако намерят нещо лошо, тогава да ви кажат.

Стана въпрос за Ганди.

Ганди не е дошъл още до положението да става видим и невидим. Неговите средства са още палиативни. Зад Ганди стои Тагор34. Тагор примирява. Ганди излиза на фронта, той е краен и справедлив и е почти така искрен, както Толстой. Индусите ще си извоюват свободата!

Трябва да се проповядва едно Учение, което има приложение. Звукът има значение за онзи, който слуша, и светлината има значение за онзи, който гледа. Ако посадиш плодни дървета и не вземеш мерки, добитъкът ще ги осакати; затова трябва да ги заградиш, докато укрепнат. Един човек, след като повярва, дълго време трябва да се укрепява. Често някой иска и другите хора да имат същата вяра каго неговата. А пък вярата седи в следното – да имаш Любов!

Интересът към Божествените идеи се урежда от Невидимия свят.

 

Акордиране на човешката душа - т.3

Глава: 94.  Слънцето ме огрява

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...