Jump to content
Хронология на учителя Петър Дънов

1931_04_02 Учителя е на екскурзия на Витоша с група ученици - 2 април


Ани

Recommended Posts

Учителя е на екскурзия на Витоша с група ученици -

2 април

 

За разговорът проведен с Учителя на тази екскурзия може да се прочете в спомена на Боян Боев:

 

Екскурзия на 2 април 1931 година

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомен на Боян Боев

 

Екскурзия на 2 април 1931 година


- На един мъченик казват: „Или се откажи, или ще те убием!" - Не трябва да се отказва, даже и да го убият! Той не трябва да се солидаризира с тези хора. Ако спечелиш благоволението на хората, а изгубиш благоволението на Бога, всичко си изгубил! Ти гледай да имаш благоволението на Бога!

Човек сам не може да воюва, той трябва да има тил. Трябва да имаш зад себе си други разумни същества, които да те подкрепят. Там е силата на светиите и на силните хора. Вътре в човека всякога се борят доброто и злото; той трябва да слуша спокойно, но съзнанието му трябва да бъде будно и да има връзка с Бога

Създават се желания у нас и като се оплетем в тях, после ни показват закона как да се избавим. - Лягай, ставай все с Бога, само това е важно!

Ако аз ви излъча и ви пратя на онзи свят, няма да искате да се върнете, понеже там горе е хубаво. Но за ваше добро е по-хубаво да сте тук на Земята.

Някога става следното: Някой заминава, напуща тялото си и друг влиза да живее в неговото тяло. И казвте: „Как така от известно време този човек се е изменил?"

Вселяването на светли същества, на висши духове в човека помага на човешката еволюция.

Стана дума за работа в света. Учителя каза:

- Преди да влезеш в селото, ще се помолиш за себе си и за селото, и като влезеш непременно ще намериш поне едного, който да те посрещне сърдечно. Като отиваш да работиш за Бога, навсякъде ще отиваш с Любов. На комунистите ще споменеш думите от „Деянията на апостолите": че имаха всичко общо и никой не беше в лишение. На всекиго ще говориш според това как може да разбере.

Във всичко живо да виждате проявлението на Бога!

Ти плачеш за дъщеря си, че е заминала. Но срещнеш едно момиче на възраст колкото дъщеря ти, то ти се усмихне и те утеши. Твоята дъщеря е била в това момиче и се е проявила.

Постъпката ти спрямо хората е постъпка спрямо Бога.

Ако настъпим едно цвете - настъпваме ангелите, настъпваме и Бога. Понеже Божественото Съзнание е във всички, ще обръщаме внимание на всички: на хора, на животни, на растения.

Небето ми казва: „Услужи на това цвете, поразрови малко около него!" Да поразровя около цветето и да го полея струва много повече, отколкото да бъда при ангелите! Защото ти като отидеш при ангелите, те не искат нищо от тебе, а на цветето ще дадеш. А пък даването е по-горе от всички други неща.

Стана дума за молитвата, после за страданията. Учителя каза:

При молитвата вашият език е дотолкова разбран, доколкото желанието ви е интензивно. Толкова да е интензивно то, че да забравите, че говорите на български. Мисълта Ви да е толкова интензивна, че съществата горе да я четат. Когато човек е в трудно положение, тогава желанието му е интензивно.

Когато ти говориш при молитвата, духът ти, който знае ангелския език, превежда думите ти на този език. И когато Господ ти говори, пак твоят дух превежда думите на Господа.

Една привилегия е, че страда човек. Мъчно е, че страда, но след страданието идва едно голямо благо. Никога не може да дойде най-великото благо, ако няма страдание. И Христос не щеше да има това Влияние Върху хората, ако не беше минал през страданието. Сега не могат да Го разпънат.

Според езотеричното учение във всички положения, В които човек се намира, и в най-сиромашкото, това, което той минава, е много Важно.

Като отидете на Небето, ще Ви пратят пак на Земята да спасите една грешна душа. Двадесет години ще работите върху нея, за да я обърнете. И ако я спасите, печелите и вие, и тя. Разбира се, след като си свършите работата, ще има угощение.

*

Всички бяхме много доволни от хубавия ден, прекаран на планината. По повод нашите екскурзии до Витоша Учителя каза:

- Това, което ние си позволяваме тук, в Америка само милионери си го позволяват.

 

 

Разговори на Ел Шадай

Глава: Екскурзия на 2 април 1931 година

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...